Jun 142017
 

Ученици от Международна гимназия Златарски посетиха Националната астрономическа обсерватория в Рожен като част от благотворителния си проект за финансиране на тазгодишната експедиция на българските астрономи в САЩ. Групата от 16 ученици имаше възможността да наблюдава невероятен залез от кулата с големия телескоп, но за съжаление метеорологичните условия не позволиха наблюденията на звезди и използването на телескопите. Въпреки това Никола Петров, астрономът, който през април посети Гимназия Златарски, разказа изключително интересни факти, свързани с видовете космически тела, Големия взрив и раждането и смъртта на звездите, както и иновативни теории за началото на вселената и евентуалния ѝ край, за мултивселените и тъмната енергия. Учениците бяха запленени от разказа и участваха активно с добре обмислени въпроси, които показаха високото ниво на общата им култура и на познанията им по физика и астрономия.

Част от училищната екскурзия включваше и разходка из стария град и кв. Капана в Пловдив. Учениците посетиха Античния театър, старата църква „Св. Св. Константин и Елена“, където главният свещеник разказа историята на храма и любопитни факти за него, както и регионалния етнографски музей, където се запознаха с местната промишленост, мода и ежедневието на пловдивчани от 19. и началото на 20. век.

А по пътя на връщане към София групата посети Асеновата крепост, където учениците се насладиха на невероятни планински гледки и се докоснаха до парче от тракийската и българската история. На крепостта учениците съумяха да покажат и своята добросърдечност като спасиха бебе скална лястовица, паднала от гнездото си. Учениците помогнаха на птичето като го върнаха обратно в нишата в стената, където го очакваше майка му.

Макар и развлекателни, екскурзиите в Международна гимназия Златарски винаги имат и учебен характер и дават възможност на учениците да обогатят общата си култура и да разширят знанията си в различни области.